Трохи про сталь 440C
Опубліковано 27.08.2013, автор Ілля Шаман
Сталь із маркуванням 440, напевно бачили багато, якщо не всі любителі ножів. При не великий вартості цей, начебто пересічний, матеріал показує хорошу оброблюваність, високу корозійну стійкість і позиції свої на ножовому ринку здавати не збирається, користуючись популярністю у величезної кількості виробників. Звичайно, як і з іншими сталями, велику роль має термообробка і взагалі підхід фірми до реалізації потенційних можливостей 440-й.
Сталь 440С дозволяє створити справжній робочий інструмент, при тому, що не доведеться віддавати за клинок багато грошей і потім трястися над ним при переточуванні, екстримальних навантаженнях та різу в агресивних середовищах. Наприклад, при готуванні салатів або шашлику, моментального потемніння леза ми не побачимо, а правити ріжучу кромку буде просто. А поправити клинок буде досить легко навіть людині, яка в заточенню особливо не розуміє. З цього 440-я гарний вибір для першого ножа або ножа яким доведеться користуватися у "полі". У тих місцях, де тягати з собою дорогі заточувальні пристосування не доречно. Чи не для показухи.
Так само хороша вона тим, що не має властивості кришитися і давати відколи. Товариші, які знають що таке хладноломкость, зрозуміють про що я, так само як мисливці і рибалки займаються своєю улюбленою справою навіть у люті морози.
Звичайно не у всіх думка з приводу цього матеріалу, такаж однозначна як у мене. Різні партії, різні фірми, різні ножі. Але показником завжди є час, а 440С довгий термін вважалася в Європі та Америці однією з кращих для виробництва ріжучого інструменту, що вже говорить багато про що. Так само як і те, що ряд сучасних сталей був створений саме на її базі.
Так само потрібно пам'ятати, що якщо на ножі стоїть маркування 440, то це швидше за все буде сталь 440А яка дешевша. Якщо фірма використовує 440С, то не забуде на це вказати, так як вона вважається кращою з усього сімейства.
Загалом, її сміливо можна рекомендувати для ножів щоденного використання самому великому колу людей, а так само як початківцям ножеманам, так і їх більш досвідченим колегам. Любителям кулинарить, мисливцям, рибалкам та й просто людям що цінують якісний робочий інструмент за прийнятну ціну.
В кінці хочеться нагадати, що при високій технологічності, 440С вимагає від виробника грамотної термообробки, тому варто купувати фірмові ножі, виробників яким ви довіряєте. Адже навіть найкращу сталь можна зіпсувати брутальним підходом до виробництва.
Коментарі: 0
Поки немає коментарів